Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού ;

O καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Η πιθανότητα να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού αυξάνει ανάλογα με την ηλικία της. Στις ηλικίες 40-60 ετών  φτάνει στο 4% - 7 % (δηλαδή 1 στις 15 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο στο μαστό).  

Ποιες  γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν καρκίνο;

Περισσότερο επιρρεπείς είναι οι συγγενείς των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Επίσης προδιάθεση έχουν οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει, ή που είχαν πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης, ή που καθυστέρησαν να μπουν στην εμμηνόπαυση. Η μακροχρόνια  λήψη οιστρογόνων, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Πως μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο;

Όλες οι γυναίκες μεγαλύτερες των 20 ετών θα πρέπει να αυτοεξετάζονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Στην  ηλικία όμως των 35  έως 40 ετών θα πρέπει να γίνεται και η πρώτη μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς όπως λέγεται).   Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Έτσι εάν στο μεσοδιάστημα αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, εντοπίζεται αρχικό στάδιο και η θεραπεία να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι συνεπείς στην ετήσια επανάληψη της εξέτασης. Οι λόγοι για τους οποίους την αποφεύγουν είναι η αμέλεια, ο φόβος, η άγνοια και ίσως η πεποίθηση ότι σε αυτές δεν θα συμβεί ποτέ κάτι κακό.

Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Σε γυναίκες που έχουν έμμηνο  ρύση, η μαστογραφία θα πρέπει να  γίνεται μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Πόσο αξιόπιστη είναι η μαστογραφία;

Όπως όλες οι εξετάσεις, έτσι και αυτή έχει τους περιορισμούς της και μπορεί κάποιες φορές μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα. Τα σωστά αποτελέσματα πάντα είναι συνάρτηση της ποιότητας της μαστογραφίας και της πείρας του ακτινολόγου. Σήμερα, με την ευρεία  χρήση της ψηφιακής μαστογραφίας (και μερικές φορές με συμπληρωματική εξέταση με υπέρηχους και μαγνητική τομογραφία) έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα.

Είναι επώδυνη εξέταση η μαστογραφία;

Η μαστογραφία δεν πονάει. Πρέπει ωστόσο να υπάρξει μια ελαφρά πίεση στο μαστό για καλύτερη και σαφέστερη εικόνα. Στις περιπτώσεις που ο μαστός είναι πολύ πυκνός, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση, που ίσως να προκαλέσει κάποιον υποφερτό και παροδικό πόνο. Με τα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούνται ειδικά μαξιλαράκια που ελαχιστοποιούν τον πόνο κατά την εξέταση.

Εκτός από τον καρκίνο, τι άλλο μπορεί να δείξει η μαστογραφία;

Πολύ συχνά καλοήθεις παθήσεις όπως λιπώματα, ινοαδενώματα ή κύστεις.

Πόσων ειδών μαστογραφίες υπάρχουν σήμερα;

Η κλασσική αναλογική, η ψηφιοποιημένη (υπολογιστική - CR) και η άμεσα ψηφιακή μαστογραφία (DR). Με την ψηφιοποιημένη ή υπολογιστική μαστογραφία (CR) η απεικόνιση του μαστού γίνεται αρχικά με τον κλασσικό αναλογικό τρόπο σε κασέτα. Στην συνέχεια με την χρήση ψηφιοποιητή  γίνεται προσπάθεια αλλαγής της απλής μαστογραφίας σε προσομοίωση ψηφιακής μορφής. Με την άμεσα ψηφιακή μαστογραφία  (DR) η απεικόνιση του μαστού γίνεται κατευθείαν ψηφιακά. Eνώ η γυναίκα βρίσκεται στο μηχάνημα, την ίδια στιγμή ο μαστός απεικονίζεται στην οθόνη του ψηφιακού μαστογράφου.                             

Ποια η διαφορά της κλασικής ή της ψηφιοποιημένης από την άμεσα ψηφιακή μαστογραφία;

H άμεσα ψηφιακή  υπερέχει των άλλων όσον αφορά την ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα (4 φορές μικρότερη δόση) και όσον αφορά την σαφήνεια της εικόνας (ειδικότερα στην απεικόνιση των αποτιτανώσεων).  Μειονέκτημα είναι το μεγαλύτερο κόστος της εξέτασης.  Διεθνώς σήμερα σε όλα τα αξιόπιστα κέντρα μαστογραφίας, στην γνωμάτευση της εξέτασης  αναφέρεται με ευκρίνεια και το είδος της μαστογραφίας που έγινε.